Overgewicht is een probleem dat vaker voorkomt. Het is een probleem dat bij elke leeftijdsgroep voorkomt. Bij baby’s, jongeren, volwassenen als oudjes. Bij geen van deze leeftijdsgroepen is overgewicht normaal. Zij die overgewicht zijn hebben vaak genoeg last van hun voeten en knieën. De botten zullen pijn doen, omdat het dan te veel gewicht aanhoudt dan normaal kan. Je zal last hebben van hart en long problemen, omdat het vet dat zich door het eten gaat ophopen de ingewanden allemaal bij elkaar stoten.

Zo heb je dat de luchtwegen die zuurstof en bloed naar het hart en de longen pompen dicht geknepen worden. Je krijgt dan niet genoeg zuurstof naar binnen. Dit maakt dat je vaak genoeg snel buiten adem komt en vermoeiend bent.

Leeftijd

Overgewicht is bij elke leeftijd gevaarlijk, maar is bij jongeren nog erger. Als je vanaf jong af al overgewicht bent is de kans groot dat je groter wordt met de jaren die heen strijken en dan worden de problemen nog groter. Een voordeel bij overgewicht bij jongeren is wel dat ze nog zijn. Dat wil zeggen dat er nog genoeg kans is om een verandering te brengen in de levensstijl die ze aannemen. Bij ouderen is dat een beetje lastig. Het is zeker wel niet onmogelijk, maar kan moeilijk zijn. Je moet ook rekening houden met het feit dat ze al op leeftijd zijn en daarop ook nog overgewicht zijn. Voor hen ligt de kans dan groot dat ze sneller om het leven komen.

Als je de leeftijd van 40 al bereikt hebt of al overschreden bent en je op zoek bent naar manieren van hoe af te vallen dat niet al zo veel energie nemen of werk van je vergt ben je op de juiste plek. Wat zijn enkele tips voor het af vallen als je de leeftijd van 40 bereikt hebt of overschreden?

1. Het lichaam van elk mens is anders

Ten eerste moet je weten dat het lichaam van een ieder verschilt. Iets dat voor een ander wel lukt of werkt kan voor jou lichaam misschien te zwaar zijn of helemaal niet helpen. Leer je lichaam vooral op die leeftijd dan te kennen. Wat het is dat je wel aan kan en wat niet en begin op basis daarvan te plannen.

Het is wel zo dat bepaalde dieetpatronen een beetje te extreem zijn. Je hebt bepaalde die alleen water drinken of één keer per dag eten. Voor iemand die boven de 40 is gaat dit niet lukken. Op die leeftijd heb je juist voedsel nodig om energie en vitaminen naar binnen te krijgen. Anders kan je snel flauw vallen, wat niet de bedoeling.

Er zijn aan de andere kant ook dieetpatronen die minder extreem zijn.

2. Beweging is bij het afvallen zeer belangrijk

Je moet in beweging komen om het vet af te branden. Rennen kan dan misschien te zwaar zijn. Dit hangt namelijk af van als je het aan kan en hoe ver je kan gaan. Voor de meeste kan rennen in de startende fase of zelfs latere fase niet lukken, maar wandelen wel. Als je ergens naar toe kan lopen wordt aangeraden dat te doen. Je hoeft geen grote afstanden af te leggen. Korte afstanden hier en daar om wat beweging in je lichaam te brengen doet veel. Probeer elke dag dan een bepaald aantal kilometers gelopen te hebben. Stel doelen vast en hou je vast aan dat patroon.

3. Let aan de andere kant op wat je eet en de portie die je neemt

Rijst kan soms te zwaar zijn. In plaats van rijst te eten kan je dit met aardvruchten verplaatsen. Aardvruchten zoals cassave, bananen, zoete patat en aardappelen helpen je maag snel te vullen en zijn vrij luchtig. Als je vindt dat je tenminste rijst als 1 maaltijd voor dag moet hebben wordt aangeraden de portie te verminderen. Aan de andere kant kan je ook meer brood eten. Allemaal Alternatieven van maaltijden die niet zo zwaar gewichtig zijn.

4. Water drinken is altijd nog gezond.

Probeer elke dag ook water te drinken. Hoe meer water je kan drinken en af kan blijven van soft drinks of dranken met te veel zoetigheid des te beter. Thee helpt ook graag. Een kopje warme thee of warm water elke dag komt een hele weg.