
Eiwitten zijn belangrijk voor ons lichaam. Het is van belang dat je dagelijks genoeg eiwitten naar binnen krijgt. Maar waarom zijn eiwitten zo belangrijk? Wat zijn de voordelen ervan en hoe weet je als je dagelijks genoeg eiwitten naar binnen krijgt? Wat zijn de voordelen van het consumeren van voedsel dat veel eiwitten bevat? Zal je wel afvragen.
Energie
Voor in wordt gegaan op deze vragen zal eerst uitgelegd worden wat eiwitten zijn en voor dienen. Eiwitten zijn één van de voedingstoffen in voedsel dat het lichaam van energie voorziet. Het feit dat je zo hyper bent en veel kan bewegen of je niet vermoeid voelt zonder enig energie drank of koffie te hebben gedronken wilt dat zeggen dat je genoeg eiwitten naar binnen krijgt. Alhoewel eiwitten een voedingstof is dat het lichaam van energie voorziet is dat niet het enige waar het voor dient. Ander voedingstoffen die merendeels het lichaam van energie voorzien zijn koolhydraten en vetzuren.
Eiwitten dient in dit opzicht meer als pilaar van het lichaam en de spieren. Het zijn eiwitten die namelijk het spierweefsel opbouwt en herstelt, beschermt als verbetert alle andere spierweefsels in het lichaam. Ze dienen ook als fundament voor elk cel in je lichaam.
Soepele spijsvertering
Aan de andere kant zijn eiwitten ook gebonden aan de processen die te maken hebben met de spijsvertering, stofwisseling als de werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Het lichaam van de mens bestaat merendeels uit eiwitten. De eiwitten in het lichaam bestaan in totaal uit 22 verschillende soorten aminozuren die allemaal op enig manier aan elkaar verbonden zijn. Van de 22 aminozuren waaruit ons lichaam bestaat zijn er 14 die je lichaam zelf maakt.
Hoe weet je als je voldoende eiwitten naar binnen krijgt. Dit zal allemaal van persoon tot persoon verschillen. Elk persoon is anders ingebouwd met een eigen uniek denkpatroon en immuunsysteem. Wat voor de één werkt hoeft voor de ander niet altijd zo te zijn. Voor de meeste mensen is te zeggen dat de optimale hoeveelheid van eiwitten per dag tussen de 1.0 en 1.8 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht ligt. Dit is wel niet voor een ieder zo. Om te weten wat voor jou werkt kan je het best een lichaamsonderzoek laten doen over jou lichaamstype en wat de optimale hoeveelheid eiwitten is dat je per dag nodig hebt. Zo heb beter inzicht op wat je wel en niet van te veel consumeert.
De manier waarop je eiwitten naar binnen krijgt is door voeding. In veel levensmiddelen vindt je eiwitten. Enkele van deze zijn vlees, vis, eieren, kaas, granen, zaden, noten, soja producten, peulvruchten en zuivel vruchten. Door de consumptie van de levensmiddelen hier opgenoemd krijg je eiwitten naar binnen dat je lichaam met behulp van enzymen afbreekt peptiden en dat in de dunne darm weer afgebroken wordt aminozuren.
Nuttige voldoende fruitsoorten
Aan de ander kant zijn er ook fruitsoorten die te consumeren zijn om eiwitten in het lichaam te krijgen. Alhoewel fruit meer koolhydraten bevat heb je bepaalde doe toch ook rijk aan eiwit zijn. Deze zijn avocado, banaan, mango en aardbeien.
Te veel van iets is in de meeste gevallen niet goed ten zij het water is. Ook bij voedingstoffen is dat zo. Voedingstoffen zijn tot in bepaalde mate goed voor het lichaam. Je lichaam heeft ook wel een limit. Er is een bepaald aantal dat je kan drinken zowel eten binnen een bepaalde tijd merk je. Als je meer wilt eten moet je wachten tot het eten verteerd is. Zo ook bij voedingstoffen. Er is een optimaal van aantal dat je lichaam aan kan. Het is dan beter om praktisch levensmiddelen met eiwitten te consumeren. Maar hoe kan dit of doe je dit?
Plaats een limiet op je voeding
Ten eerst is het beter om een limit te plaatsen op het aantal levensmiddelen dat je per dag met eiwitten consumeert. Stel bijvoorbeeld de inname van eieren. Als je iemand bent dat van ei houdt en het vaker eet probeer het dan op 1 ei per dag te houden. Er wordt hier kan gesproken over gebakken ei. Gebakken ei is vaak genoeg niet gezond. Te veel ervan kan gevolgen achterlaten. Wat je kan doen is de eieren uitkoken.
Dagelijks zal er ook veel vis en vlees zijn dat je consumeert. Veel eiwitten dat je naar binnen krijgt bij de consumptie ervan. Als je beslist om vlees of vis uit je maaltijd te halen kan je ook in de plaats daarvan granen en aardvruchten consumeren om op te maken voor de eiwitten die je van vlees of vis ontbreekt.