De overgang is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw, gekenmerkt door hormonale veranderingen die diverse lichamelijke en emotionele effecten kunnen hebben. Een van de uitdagingen tijdens deze periode is gewichtstoename, wat kan worden veroorzaakt door een langzamer metabolisme en veranderingen in de hormoonhuishouding. Toch is het mogelijk om tijdens de overgang af te vallen door een combinatie van gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en het aanhouden van een gebalanceerde levensstijl.

Begrijp de hormonale veranderingen

Tijdens de overgang, ook wel menopauze genoemd, neemt de productie van oestrogeen en progesteron af. Deze hormonale veranderingen kunnen leiden tot een langzamer metabolisme, wat betekent dat je lichaam minder calorieën verbrandt. Daarnaast kunnen hormonale schommelingen de opslag van vet in het lichaam veranderen, waardoor het moeilijker wordt om gewicht te verliezen, vooral rond de buikstreek.

Leestip: In de overgang en toch afvallen – Afslankcoach Rachel Hulshof

Aanpassen van het dieet

Een evenwichtig en voedzaam dieet is cruciaal om tijdens de overgang gewicht te verliezen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van de voeding en niet alleen aan de hoeveelheid calorieën.

 • Eiwitten: Eiwitrijke voeding helpt bij het behouden van spiermassa, wat belangrijk is omdat spieren meer calorieën verbranden dan vet. Goede bronnen van eiwitten zijn mager vlees, vis, eieren, bonen en noten.
 • Vezels: Vezelrijke voeding helpt bij een gezond spijsverteringssysteem en zorgt voor een langer vol gevoel. Groenten, fruit, volle granen en peulvruchten zijn uitstekende bronnen van vezels.
 • Gezonde vetten: Gezonde vetten uit bronnen zoals olijfolie, avocado’s en vette vis zijn belangrijk voor de hormonale balans en het algehele welzijn.
 • Beperk suiker en geraffineerde koolhydraten: Vermijd voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, gebak en frisdranken, omdat deze bijdragen aan gewichtstoename.

Regelmatige lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl en helpt bij het afvallen, vooral tijdens de overgang. Een combinatie van aerobe oefeningen en krachttraining is het meest effectief.

 • Aerobe oefeningen: Activiteiten zoals wandelen, joggen, zwemmen en fietsen helpen bij het verbranden van calorieën en het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid. Streef naar minstens 150 minuten matige intensiteit per week.
 • Krachttraining: Het opbouwen van spiermassa helpt het metabolisme te verhogen. Probeer minstens twee keer per week krachttraining te doen, gericht op alle belangrijke spiergroepen.
 • Flexibiliteit en balans: Yoga en stretching bevorderen de flexibiliteit en balans, wat vooral belangrijk is naarmate je ouder wordt.

Uitgelicht: Ik wil afvallen maar het lukt niet – Afslankcoach Rachel Hulshof

Stressmanagement en voldoende slaap

Stress en slaapgebrek kunnen bijdragen aan gewichtstoename tijdens de overgang. Hoge stressniveaus leiden tot de productie van cortisol, een hormoon dat vetopslag kan bevorderen. Voldoende slaap is cruciaal voor herstel en hormonale balans.

 • Stressmanagement: Ontwikkel technieken om stress te beheersen, zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of tijd doorbrengen in de natuur.
 • Slaap: Zorg voor een goede slaaphygiëne door een consistent slaapschema aan te houden en een rustgevende slaapomgeving te creëren. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht.

Blijf gehydrateerd

Voldoende hydratatie is belangrijk voor het metabolisme en de algemene gezondheid. Water helpt bij het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam en kan ook helpen bij het onderdrukken van de eetlust.

 • Drink voldoende water: Streef naar minstens acht glazen water per dag. Je kunt ook kruidenthee en water met een smaakje (zonder suiker) drinken.
 • Beperk alcohol en cafeïne: Beide kunnen bijdragen aan uitdroging en slaapstoornissen, wat het moeilijker maakt om gewicht te verliezen.

Een nieuwe balans vinden

De overgang kan een uitdagende periode zijn, maar met de juiste aanpak is het mogelijk om gewicht te verliezen en een gezond lichaam te behouden. Door je dieet aan te passen, regelmatig te bewegen, stress te beheersen en voldoende te slapen, kun je deze fase van je leven met vertrouwen en vitaliteit tegemoet treden. Het vinden van een nieuwe balans is de sleutel tot succes, en elke kleine stap in de goede richting draagt bij aan je algehele welzijn.